2017-09-17 Kungsådran

Då var det åter igen dags för ett besök till Älvkarleby och Kungsådran. Det blir tredje året på raken som vi har förmånen att få fiska denna sträcka. Vill man fiska i Kungsådran krävs det en viss insats i förväg. Fiske är bara tillåtet under en kort period varje år och det är endast 4 personer som får fiska åt gången. När fiskekorten släpps i februari så gäller det att ringa till man kommer fram. I år ringde vi ca 1500 samtal innan Nicke kom fram och kunde boka.

Vi anlände till Älvkarleby redan kvällen innan och hann med planering och någon whisky på kvällen. Klockan 5 på morgonen ringde väckarklockan och klockan 6 får man börja fiska. Morgonen bjöd på svalt och dimmigt väder innan solen letade sig upp.

Fisket började bra och Matte hade en fisk på redan efter någon minut i översta poolen. Något senare går han och Webbe ner till pool två där matte inleder med att ta en öring i kilosklassen. Webbe tar därefter en lax på ca 2,5 kg. Ungefär samtidigt tar Jeppe en lax på 80 cm i pool fyra.

Efter någon timme går Nicke och Webbe till pool två där Nicke först tar en mindre öring och strax därefter får på en rejälare fisk. Fisken tar precis på nacken men Nicke visar snabbt vem som bestämmer och lyckas hålla laxen från att gå ned i strömmen. Fighten böljar fram och tillbaka och tillslut kan Webbe taila laxen som väger in på ca 10 kg.

Fisketiderna är 06-12 och 15-21 och när klockan började närma sig lunch stekte solen och fisken lös med sin frånvaro. Hungriga och trötta gick vi tillbaka till hotellet för lunch och en vilopaus.

När vi vaknade igen vid halv tre hade det blivit mulet och fiskarna var återigen i farten. Webbe drar en blank öring på två kilo i pool ett och även ett antal mindre öringar kommer upp. Vi har även ett gäng missade hugg och petande av laxarna.

Klockan 20 knyter Webbe på en Mad Chinese Dragon som han knutit själv och kastar ut på nacken i pool ett. På första kastet är det något som ger flugan en smäll men inget tar ordentligt. I andra kastet sitter den och det visar sig snabbt att det är en rejäl fisk. Den rusar hoppande uppströms och sliter ut all lina och är långt in på backingen när den tillslut släpper. Webbe uppskattar vikten på fisken till ca 15 kg, något som hans Loop Opti Coast #7 hade lite svårt att hantera.

Summerat var det en riktigt bra dag med 10-12 fiskar landade och vi kommer givetvis att återvända till Kungsådran nästa år!

Lägg Till En Kommentar