Fiskekajak TMF Tjievres

Jag och brorsan har länge varit sugna på att ha fiskekajaker, speciellt så har vi tänkt att det skulle vara riktigt fint att ha en smidig kajak när vi fiskar i Ammarnäs om somrarna. Terrängen på fjällen och i skogarna runt sjöarna kan vara jobbig, så vi har letat efter en smidig uppblåsbar kajak som är tillräckligt lätt för att bäras upp till en sjö, så att man sedan kan glida runt och jaga glada öringar på vattnet utan att behöva tampas med stock och sten längs strandkanterna. Men, de alternativ vi har hittat har antingen varit för dyra eller för tunga och osmidiga. Så jag beslutade mig för att ta fram en egen TMF-kajak!

Fiskekajak TMF Tjievres är en uppblåsbar kajak som är lätt och smidig samtidigt som den är robust och säker för kajakfiske. Kajaken väger 15 kg, är 260 cm lång och 100 cm bred. Den kommer med en förvaringsväska, en paddel som enkelt skruvas ihop och isär, fotpump och lagningskit. Förvaringsväskan passar inte för att bära kajaken längre sträckor, utan man bör fästa den på en bärmes eller dylikt om man ska vandra till sjöar med den.

Kajaken är väldigt enkel att blåsa upp och ta ur luft på, tack vare smarta stora ventiler som enkelt kan stängas eller öppnas. Det är även väldigt enkelt att vika ihop kajaken när den är tömd på luft och lägga in den i förvaringsväskan. Totalt har kajaken fem luftkammare, tre i kajaken och två i sitsen. Sitsen är lös och fästs i kajaken genom att trycka ner den mellan de två tuberna och sedan fästa en rem bak på sitsen så du kan justera hur upprätt eller liggande du vill sitta, samt hur långt fram eller bak i kajaken du vill att sitsen ska fästas.

Man sitter bra och stabilt i den uppblåsta kajaken, och det är gott om utrymme för benen framför sitsen, och bakom sitsen finns också mycket utrymme för förvaring av utrustning. Även fast fiskekajaken är väldigt robust med sitt tjocka gummi bör man naturligtvis ha flytväst på sig, som i vilken båt som helst. Man bör även ha regnbyxor på sig, då det är lätt att hälla lite vatten på sig själv när man paddlar.

Tjievres betyder utter på samiska, och precis som en utter glider vår fiskekajak fram tyst och stilla i skogs- och fjällsjöar. Och det är här vår fiskekajak kommer till sin rätt, i just skogs- och fjällsjöar. Man paddlar smidigt runt, kommer lätt åt alla de platser som ser så intressanta ut från land, men som man inte kommer åt med bara stövlar. Naturligtvis fungerar kajaken bra även till kustfiske i lugnare vatten, men det är ingen långdistanskajak. Gången i vattnet är av naturliga skäl mycket sämre än hos längre hårdplastkajaker, och visst snurrar man runt en del när man kastar, vevar, paddlar och drillar, men i mindre och mellanstora sjöar trivs kajaken som uttern i vattnet!

I slutet av juli åker vi till Ammarnäs igen, och då kommer vi använda kajakerna flitigt. Som vanligt så är kamera och videokamera med, så det kommer bjudas på mycket kajakfiske i bloggen framöver! Om du själv är intresserad av en TMF-kajak så kan du titta in i vår shop!

Lägg Till En Kommentar