ammarnäs öring

2015-08-04 Ammarnäs

Under gårdagskvällen anslöt Matte och Webbe till sällskapet, och idag var det återigen dags att bege sig upp på fjället. Under gårdagskvällen hade vi förmånen att få prata med en av Ammarnäs gamla fiskeprofiler vars kunskap och kännedom om skog och sjö är nedärvd genom generationers strövande, fiskande och iakttagande. Vi fick lära oss att öringen ofta bor inne i myren i håligheter och fick tips om små sjöar uppe på fjället som vi tidigare testat men trott varit helt döda. Enligt den gamle vildmarksmannen skulle vi smyga fram till dessa små tjärnar utan att ens ta ett för tungt andetag. Vi skulle då med största sannolikhet komma i kontakt med riktigt rediga fiskar.

På förmiddagen packade vi våra väskor och påbörjade vandringen upp på fjället. Efter ett par timmar anländer vi till en av våra favoritsjöar och till vår stora fasa ser vi hur några tältar på ena sidan av sjön. Som tur var har de slagit upp tältet på ”fel” ställe och vi ockuperar omgående de bästa områdena. Eskola börjar med att dra ett antal fiskar längs med en vass och Webbe tappar två kilosfiskar på första kastet. Efter det får vi ett par vackra öringar på 5-8 hg.

Vi vandrar vidare och hamnar snart vid de mytomspunna små pölarna i myren som vi fått tips om. Vi smyger ut och kastar medan vi fortfarande står i skogsbrynet, allt för att inte skrämma fisken. Vi har dock inte så mycket som en tillstymmelse till hugg och vi ser inte en rörelse i dessa pölar, troligtvis hade öringen gömt sig i myren…

Vidare vid nästa sjö visar Eskola att han helt klart är hetast idag. Han landar en fantastisk öring på hela 1,84 kg och placerar sig på andraplatsen på TMFs topplista för insjööring. Efter detta beger vi oss nedför fjället till grillat kött, vin och whisky. Samtidigt som Eskola, Callis, Matte och Webbe fiskar på ett fjäll håller Kassmyr, Somis, Hakan, Pappa Tom och Farbror Ulf till vid ett par andra sjöar och får även de rätt bra med fisk.

Lägg Till En Kommentar