2010-07-01 Ammarnäs

Idag åkte vi upp till Bärtejaure med Urbans vildmarkstaxi för fiske efter röding och öring! Efter en skumpig resa på strax under en timme kom vi fram och gick direkt till den första lilla tjärnen vi såg. Det högg på direkten, öringarna skulle visa sig vara hungriga idag!

Efter ett gäng landade och återsatta fiskar så gick vi ut mot Bertejaure, men här var det inte lika lätt. Pappa Tom landade ett par fina fiskar i halvkilosklassen, och vi hade en del hugg, men fisket i den stora fjällsjön var helt klart segare än i de mindre tjärnarna.

Intill Bärtejaure ligger också en fantastisk Jokk som vi naturligtvis var tvungna att testa. Vid en av Jokkens större pooler träffade vi ett par flugfiskare som berättade att tv-profilen och sportfiskaren Bengt Öste under 90-talet hade tagit en brunöring på 4 kg i just den poolen! Vi hittade också bevis på den framlidne Östes besök i vindskyddet bredvid Jokken där hans namn var inristat, och självklart så lämnade TMF också ett litet konstverk för framtida fiskare att beskåda.

Bodil på Ammarnäs Fiskecentrum hade även berättat att hon personligen tappat en stooor röding i denna pool, så vi var förväntansfulla när vi slängde ut våra beten i eftermiddagssolen. Men några större fiskar kom vi tyvärr inte i kontakt med, den största vi fick upp vägde runt 4-5 hg och fick bli förrätt i form av Lapplandssashimi innan vi grillade korv.

Efter den delikata brända grillkorven gick vi tillbaka till första sjön där det fortfarande nappade på var och vartannat kast. Fortfarande inga monster, men ett väldigt roligt fiske. Sedan styrde vi skutan sydväst om Bärtejaure där vi till slut hamnade vid en sjö som enbart skulle hålla röding.

Hela tanken med den här resan var egentligen att fiska röding, men den sena våren hade försenat rödingfisket en aning och de var inte helt lätta att lura. Här krävdes ett proffs! Callis sätter på en svart Jensen och kastar ut. Tyvärr får han trassel på linan inne vid rullen och måste lösa det innan han kan veva in. När han nästan har löst trasslet börjar det rycka i linan, han fixar snabbt till det och börjar veva. Och visst sitter det något tungt på kroken! Fisken går ner mot botten i den djupa sjön, men visar sig snart och då hamnar den omgående i håven! 8,4 hg fjällröding, TMF:s andra fjällröding genom tiderna innebär både ett nytt PB och TMF-rekord! Det är detaljerna som avgör..

Kommentarer

 1. Eskola

  Det var mig en fin jävla röding. Bjöd den upp till sedvanlig dans?

 2. Krögarn

  Tacktack!

  Den bjöd på en lite annorlunda vals. Öringen vill ju gärna dansa på ytan, men den här rödingen skulle bestämt ner på botten för en svängom!

 3. Mackan

  Jaha, där rök mitt enda TMF-rekord. Fast jag måste vara ärlig och säga att den här rödingen var bra mycket vackrare än min. Det är så de ska se ut! Grattis Callis! Kommer dock att ta tillbaka rekordet…Kanske.

 4. Krögarn

  Tacktack!

  Men glöm inte bort din sandskädda 😉

Lägg Till En Kommentar