Resereportage Bighorn River 2012

Bighorn River, Montana och Colorado, 2012-09-01 – 2012-09-09. Den gamle gösmästaren Österman har ju som bekant flyttat till Louisville, Colorado där han fått upp ögonen för raftingfiske, och då framförallt flugfiske. Han har tillsammans med några lokala kamrater skaffat sig en gummibåt utrustad för forsränning kombinerat med fiske. Mycket bra tänkt tycker vi som gillar att hälsa på honom.

Jag (Webbe) och kapten Nicke packade våra väskor och åkte från ett kallt och regnigt Stockholm till ett soligt och varmt Colorado där vi blev upphämtade av Österman. De första dagarna spenderades med att planera, packa och såklart den obligatoriska turen till Bass Proshop där vi lyckades bränna 1100 dollar på fiskesaker.

När allt var inhandlat och packat i bilen häktade vi på släpet och gummibåten och satte oss i bilen för en 850 km lång resa norrut, ut genom Colorado, genom hela Wyoming och in i Montana. Vi hade naturligtvis beslutat oss for att inte bränna dyrbar fisketid på att köra bil och körde därför pa natten. Vi anlände till Montana och Fort Smith vid femtiden på morgonen och sov någon timme i väntan på vår guide Eric som skulle visa oss hur man fiskar på Bighorn River.

Vi mötte upp Eric och det visade sig snabbt att han var en riktig veteran när det gäller flugfiske och fiske i stort, och kanske framförallt, en man av principer. Han har guidat på floden i 18 år och kan varenda litet hål där det står fisk. Vi bad Eric att tala om för oss hur vi ska fiska de kommande dagarna och att rätta oss om vi gör något fel, något han nappade på ordentligt. Så fort man misslyckades med ett kast kom det ett ”JUNK” från Eric. Han var hård men rättvis och gav oss förutsättningarna för ett bra fiske de kommande dagarna.

Fisket i Bighorn River börjar vid en damm som släpper ut en jämn mängd vatten under hela året, detta medför att vattentemp och förhållanden är mycket bra under i stort sett hela året och att fisken snabbt växer sig fet. Om du funderar på den största mängd fisk du sett vid en kläckning eller vid fiske i ett av Sveriges bättre vatten så kan du femdubbla detta så får du en uppfattning om hur mycket fisk det finns i Bighorn River. Vi spekulerade innan första dagen i hur mycket fisk vi skulle få och man är ju alltid lite nervös när man ska testa ett nytt vatten som man dessutom lagt ett ganska stort antal tusenlappar för att ta sig till.

Det tog väl ca 1 minut innan den första öringen satt på kroken när Eric guidade oss. Ganska snart efter det satt den andra osv. Under dagen hann vi med ett antal dubbeldrillar och även en trippel. Så här i efterhand kom vi fram till att vi, med undantag för lunch och frukostpauser, förmodligen aldrig gick längre än en kvart utan att få fisk. Slutresultat hamnade någonstans runt 400 fiskar på fem dagars fiske. Fisken höll väldigt jämn storlek, de flesta låg strax under kilot. Det var mest öring och regnbåge, men även ett gäng sikar och en ”Yellow Eye”. Största fisken vi vägde var östermans regnbåge på 1,3 kg.

Fisket bedrevs med förtyngda nymfer och nappindikator, jättelika gräshopps-imitationer eller torrflugor i storlek 20, d.v.s. väldigt små. Ofta använde vi flugor i storlek 12 eller 14 som indikator när vi fiskade med miniflugorna. Vi testade även spinnfiske med wobbler vid några tillfällen vilket ofta resulterade i stenhårda hugg från regnbågarna.

Amerikanerna är långt före oss svenskar när det handlar om bekvämligheter. När vi hade sjösatt gummibåten på morgonen (vanligtvis runt sjutiden) lämnade vi helt enkelt nyckeln i en låda på släpet varefter fiskebutikens shuttleservice körde ner bil och trailer till den plats där vi skulle ta upp flotten på kvällen. Vår vanliga sträcka var ca 23 miles och tog ungefär 12 timmar. Vi stannade vid ett par hotspots och fiskade någon timme innan vi drev vidare nedför floden.

Att fiska från en gummibåt är helt klart det optimala fiskesättet vid fiske på en flod. Du täcker av en enorm yta utan att behöva gå en meter. När du skrämmer fisk, vilket ofta ar ett problem vid flugfiske, sa gör det inget då du kommer till en ny ståndplats med ny fisk 20 sekunder senare.  Om man hittar något område som råkar vara extra hett släpper man bara i ankaret och pausar på platsen så att man hinner fiska av den ordentligt. Kort och gott var resan en succé från början till slut och Bighorn River är ett ställe som TMF kommer att besöka igen.

Kommentarer

 1. Mackan

  Sweet, det kliar ordentligt i fingrarna! Callis, går det inte göra på något smidigare sätt när man ska titta på bilderna – eller är det bara jag som måste klicka tillbaka varje gång man ska se en ny bild? Jag kan också intyga att amerikaner är mästare på bekvämligheter. Man ska inte gå en meter i onödan…

  Kim, jag är ledsen att behöva informera dig om detta, men du är portad att få fiska mera med TMF. Du förstör självförtroendet för oss andra.

 2. Callis

  Inte i dagsläget. Ett tips är ju att öppna bilder i nya fönster genom att trycka på t.ex. scroll-hjulet på musen.

 3. Lill Erbom

  Nu finns det en till bra anledning att besöka österman! jag menar det är kul att röka! Och det är ännu roligare att röka och fiska samtidigt. Peace

Lägg Till En Kommentar