Browsing articles in "Blogg"

2016-12-18 Vaxholm

Dec 18, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Nicke, Matte och Webbe gav sig ut till våra vanliga spottar runt Vaxholm med siktet inställt på havsöring. Väderleksprognosen hade lovat 3-5 ms och mulet. Riktigt bra förutsättningar med andra ord. När vi la ut från båtklubben i gryningen var det dock klarblå himmel och vindstilla, och så fortsatte dagen mer eller mindre hela tiden. Det goda vädret till trots kom vi ändå i kontakt med öringarna vid ett av de första stoppen. Webbe hade en stöt och gjorde omgående ett vevstopp. Öringen satte tänderna i den gulvita Ludde extreme kopian men valde tyvärr att släppa efter ett par sekunder. Efter detta fiskade vi av många gamla hederliga spottar och testade även någon ny. Vid en av de nya fick Webbe fisk på kroken igen, denna gång visade det sig dock vara en gädda.

Lite senare driver vi av en beprövad gammal spot. Allt känns rätt, vinden ligger på, det är lite grumligare i vattnet och sträckan vi fiskar av är glödhet. Efter en liten stund är det en öring som stöter på Nickes drag, den vill dock inte hugga. Någon minut senare har även Webbe en stöt. Inte heller denna fisk väljer att hugga.

Senare på eftermiddagen fiskar vi av ett av våra favoritställen och det halvvägs in på området hojtar Nicke om fisk på kroken. Han överger det normala sättet att göra mothugg och tar istället ett par snabba steg bakåt i båten. En teknik som omgående får smeknamnet ”Den Gående Dandyn”. Fisken landas efter en kortare fight och visar sig vara en liten öring i kilosklassen i perfekt kondition. Efter detta fiskar vi oss tillbaka mot Vaxholm och hoppas på att den milda vintern fortsätter. Snart ger vi oss ut igen.

öring vaxholm IMG_1585

2016-10-18 Edsviken

Oct 18, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Som pappaledig tar man många promenader och idag var inget undantag. Egge och Webbe tog med sig döttrarna för en promenad längs Edsviken. Spöna fick också följa med och vi tog några kast från land på Sollentunasidan.

Edsviken är kanske inte en favoritspot när det gäller havsöringsfiske, havsöringen förtjänar finare vatten än så och ska inte behöva simma runt bland kundvagnar, cykelhjul och vägskyltar.

Hur som helst visade det sig att öringen var på hugget. Webbe fick efter en liten stund på en lekfärgad öring som bjöd upp till en riktigt bra kamp. Till slut hamnade den i håven och fick vara med på bild innan den återigen fick simma hem. Öringen vägde uppskattningsvis 3-3,5 kilo och var i fin kondition.

havsöring edsviken sollentuna havsöring edsviken

2016-10-15 Norrtäljeviken

Oct 15, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Fille, Webbe och Steffe gav sig ut på en hösttur efter öring. Förhållandena var som man förväntar sig på hösten, blåsigt och stökigt. Vattennivån var dessutom långt under det normala vilket gjorde navigationen över grundområdena lite extra spännande.

Vi fiskade av många fina spottar och hann komma en bit in på eftermiddagen innan vi fick kontakt med öringarna. Under en drivning längs en het kant får Webbe på en öring på sin gulvita Ludde Millennium och öringen bjuder omgående på akrobatik och rusningar. Efter en liten stund får öringen syna båtens insida, vara med på bild och sedan simma hem igen.

havsöring norrtäljeviken

2016-08-02 Kraddsele

Aug 2, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Idag lämnade delar av gänget och resterande fiskare delade upp sig i två grupper. Matte och Nicke hade bokat Övre forsen i Kraddsele. En sträcka som är känd för sina stora harrar. Harrfisket var dock segt och framåt kvällen hade fisket inte varit någon större succé. Harrflugor och spön byttes ut möt öringsutrustning och sent på natten får Nicke på en ordentlig fisk på sitt flugspö. Fisken rusar kors och tvärs över älven och bjuder på en ordentlig kamp. Nicke är dock en flugfiskare av rang och visar snart fisken vem som bestämmer och den kan efter en stund landas, plåtas och återutsättas. TMF:s första Ammarnäsöring och nytt TMF-rekord var ett faktum. Fisken var i superb kondition, var 70 cm lång och vägde in på 3,8 kg.

Medan Nicke och Matte fiskade i Kraddsele var Mamma Kerstin, Pappa Tom och Farbror Ulf vid en annat flugfiskevatten och fick uppleva ett riktigt bra fiske efter harr.

ammarnäsöring nicke

2016-08-01 Ammarnäs

Aug 1, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Denna dag hade delar av sällskapet hyrt den beryktade Sjöforsen och vi hade alla siktet inställt på att ta TMFs första ”riktiga” Ammarnäsöring. Nicke, som bäst utrustning och bäst koll på denna typ av fiske, var förhandsfavorit. Sjöforsen håller, förutom Ammarnäsöring, riktigt fina harrar så dagen började med ett riktigt bra harrfiske. Vi drog den ena bamseharren efter den andra.

När kvällen närmade sig började vi jakten på Ammarnäsöringen. Sträckan som fiskas av är relativt kort och man turas om för att inte störa vattnet för mycket. Vi nötte på så länge vi fick (till klockan två på natten) men utan att vi lyckades lura upp den mytomspunna fisken. Matte hade ett hugg sent på natten vilket var det närmaste vi kom denna gång. Vi var ändå väldigt nöjda med Sjöforsen med tanke på alla fantastiska harrar som levererats.

Callis och Mackan gick upp på fjället till några tjärnar istället, Markus hann dra en riktigt fin öring på 1,2 kg innan regnet började ösa. De pallrade sig sedan ner för fjället och slöt upp med sällskapet vid Sjöforsen och tog lite fina foton.

öring DSC00625 DSC00633 DSC00662
welbert & halloumi DSC00660 eld sjöforsen Ammarnäs

2016-07-31 Ammarnäs

Jul 31, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Idag hade Callis, MalcomE och Webbe fixat en vildmarkstaxi upp till ett sjösystem som ligger långt upp på fjället. Vägen som går dit är privat och vanliga personer får inte använda den. Det finns dock en och annan ortsbo som har rätt att köra på vägen och även kan tänka sig att köra upp fiskesugna personer som oss. I en timme satt vi på ett släp och skumpade upp efter en fyrhjuling. När vi väl kom fram vandrade vi en bit för att sedan fiska oss nedför en jokk med ganska stora pooler mot en sjö. Vi hann fiska av den första poolen innan regnet började. Efter detta hällregnade det konstant i ett par timmar och vi blev genomblöta trots regnkläder.

När regnet öste som värst nappade det även som bäst. Vi stod och fiskade av en relativt liten pool och drog den ena fina öringen efter den andra. Inga bamsingar men ändå ett väldigt trevligt fiske. Hela dagen bjöd på bra fiske och väldigt mycket regn. När uppehållet väl kom fram mot kvällen hade vi nått sjön som jokken mynnar ut i. Här letade vi näver och gjorde upp en rejäl brasa för att värma oss och torka kläder. I sjön, som var ganska stor, hoppade fina öringar lite då och då, dock oftast för långt från land för att vi skulle kunna fånga dem. Vi fick dock ett gäng öringar även här.

När vi avslutade för dagen hade vi landat någonstans ~60 öringar på både fluga och spinn. Detta område kommer vi garanterat att besöka igen vid kommande Ammarnäsresor.

IMG_0256 racksjön fin körv öring ammarnäs
malcolm jokkfiske

2016-07-29 Ammarnäs

Jul 29, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Då var det återigen dags för den årliga Ammarnäsresan. Callis, MalcomE och Webbe var de första att anlända och installerade sig i sin stuga tidigt på fredagsmorgonen. Efter att ha sovit några timmar, skaffat fiskekort och ätit en rejäl frukost startade färden upp på fjället. Vädret var strålande och förväntningarna var på topp.

När vi anländer till den första sjön så hugger det dock inte på första kastet som vi är vana vid. Det tar några kast innan resans första öring landas. Det har varit väldigt varmt i Ammarnäs tidigare i sommar och vatten nivån i både sjöar och älv är långt under det normala. Vattentemperaturen är också i högsta laget.

Hur som helst så landar vi ett antal öringar innan vi går vidare till nästa sjö. I denna sjö hade Callis och MalcomE ett fantastiskt fiske förra sommaren. Även här går det dock segt. Vi får kontakt med fiskarna men inte i samma utsträckning som förra året. Förra året var det aldrig meteorologisk sommar (att dygnstemperaturen är varaktigt över 10 grader) i Ammarnäs utan våren övergick direkt i höst. Vattnet var då betydligt mycket kallare vilket förmodligen gjorde att fisken var mer i farten.

När vi fiskat av ytterligare en sjö beger vi oss ner från fjället igen. Dagen resulterade trots allt i ett gäng öringar och nöjda med dagen återvänder vi till byn för en rejäl middag, ett par öl och någon whiskey. Under dagen anlände nästa del av sällskapet bestående av mamma Kerstin, Pappa Tom och Farbror Ulf.

öring ammarnäs DSC00555 fiske ammarnäsfjällen brunöring

2016-05-08 Grisslehamn

May 8, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

På annan ort, närmare bestämt i Grisslehamn, får Erbom höra om Callis bravader tidigare idag och ger sig omgående ner på klipporna för att hinna med ett sent kvällfiske. Han hinner knappt få i sin Ludde Millennium kopia i barnbajsfärgen i vattnet innan en fotbollsformad silvertorped hugger. Öringen är i fantastisk kondition och vikten uppskattas till ca 3 kg.

havsöring grisslehamn

2016-05-08 Vaxholm

May 8, 2016   //   by admin   //   Dagbok 2016  //  No Comments

Callis, Eskola och Webbe drog ut med frälsaren i Vaxholm i jakt på skärgårdens silver denna varma och soliga söndagseftermiddag. Den senaste veckans värme får förmodligen öringen att börja ge sig ut på djupare vatten inom kort, men vi gör ett sista försök. Vi fiskar och njuter av solen, glider förbi våra vanliga spottar. Ingenting händer den första timmen, men när båten driver förbi ett extra hett område så går en fin öring på Callis drag. Efter en kort men intensiv kamp landas en prima öring på en bit över 2 kg och stämningen i båten är på topp!

Vi fiskar av samma område igen och Eskola har ett hugg, men lyckas dessvärre inte visa fisken vem som bestämmer. Vi fiskar vidare långt in på kvällen, men kommer inte i kontakt med öringarna igen, men vi är lika glada och nöjda för det.

havsöring havsöringsfiske Malcolm Welbert

Pages:1234567...44»

Arkiv

UA-30461305-1